Ravinnon ABC - Ruokavalion merkitys

14.09.2018

Mitä ruoka sinulle merkitsee?

Monelle ruoka ja syöminen on vain osa päivittäisiä askareita, samalla kun se toisille on kaiken tekemisen pohja ja perusta. Toisaalta syöminen on autonomista samalla tavalla kuin hengittäminenkin. Osa ihmisistä ei anna ruokailulle sen enempää painoarvoa ja arjen kulkua määrittelevät paljolti muut asiat, kuten ihmissuhteet, työ ja vapaa aika. Toiset taas suunnittelevat lähes koko elämänsä ruokailujensa ympärille ja kantavat kallisarvoista ravintoaan gramman tarkkuudella mukanaan kaikkialle. On ihmisiä jotka antautuvat jatkuvasti herkuille ja kohtelevat ruokaa nautintoaineena joka tuo helpotuksen silloin kun olo ei ole se parhain. On myös niitä joille leipä on kirosana ja diettikokis se ainoa sallittu makea.
Tietysti ääripäille voi olla olemassa perusteltu syy, mutta jos painoa on kertynyt kaksinumeroisella vuositahdilla niin ehkä olisi aika miettiä jotain muuta lähestymistapaa kuin itsesääli. Toisaalta jos kilpailit fitneksessä viimeksi kaksi vuotta sitten ja seuraava kisa on näköpiirissä vain somen hästägeissä, niin ehkä jokaisen suupalan punnitseminen ei ole se fiksuin tapa.

Tänä päivänä ravinnosta ja ruokavalioista keskustelu on vähän kuin keskustelisi uskonnosta. Joku uskoo karppaukseen, joku korkeahiilihydraattiseen ruokavalioon. Yksi vannoo paleon nimeen, toisen mielestä vegaanius on ainoa oikea valinta ja kolmas puhuu paaston puolesta. Vannoutuneimmat fanit eivät näe metsää puilta ja saarnaavat omasta uskostaan kaikille jotka haluavat kuunnella(osa vaikkei kukaan haluaisikaan kuunnella).
Lähtökohta ruokavaliolle tulisi kuitenkin olla sama kuin kuntosaliharjoittelulle, eli asiat tulisi tehdä oman tilanteesi ehdoilla. Saliharjoittelua ei kannata aloittaa kopioimalla ammattikehonrakentajan treenejä, eikä ateramallia kannata ihan ensimmäisenä hakea ammattiurheilijan tai kehonrakentajan ruokavaliosta. Yleispätevät ohjeet ja ravintosuositukset toimivat hyvänä ponnistuslautana kohti henkilökohtaisempaa mallia, joka ottaa huomioon tarpeesi yksilönä. 

Ideologiat ravinnon suhteen voivat olla positiivisia kokemuksia, mutta voivat helposti johtaa kärjistyneeseen heimoajatteluun jossa ylistetään omaa ideologiaa ja parjataan kaikkea siitä poikkeavaa. Muista myös että vaikka kaikki ateriasi olisivat paperilla täydellisiä, niin paras ruokavalio on kuitenkin sellainen jota voit oikeasti noudattaa pidempään kuin 2 viikkoa.

Pitäisikö syömiseen kiinnittää sitten enemmän huomiota? Miksen vain voi syödä niin kuin hyvältä tuntuu?


Käytännön tasolla nykyihminen on tilanteessa jossa ihmisrotu ei ole koskaan lyhyen elinkaarensa aikana ollut. Olemme tilanteessa jossa ruokaa on helpommin saatavilla kuin koskaan ennen. Nykyään voit kirjaimellisesti saada kaiken ruokasi kotiin kannettuna. Ruokaa on siis kaikkialla ja sen hankkiminen ei todellakaan ole työlästä. Tämä on omiaan vääristämään suhdettamme ruokaan ja tekee "normaalin" syömisen käsitteestä todella laajan.
Tämän lisäksi ruuan laatu on vahvasti sidottu sen hintaan ja hinta vaikuttaa ostokäyttäytymiseen valtaosalla ihmisistä. Tällä tarkoitan käytännössä sitä että halvimmat elintarvikkeet ovat usein myös suhteellisen ravintoköyhiä. Näihin lukeutuvat lukemattomat jalostetut liha- sekä viljatuotteet jotka ovat osa niin monen ihmisen päivittäistä ravintoa. Kun ihmisillä on raha tiukassa niin ruokakauppa on myös hyvin monella ensimmäinen kohde jossa nipistetään kulutuksesta. Ilman parempaa tietoa ihmiset siis hyvin suurella todennäköisyydellä tekevät päivittäin huonoja valintoja ruokavalionsa suhteen. 

Mihin tämä sitten johtaa?

Tilastokeskuksen mukaan yleisin kuolinsyy yli 65 vuotiailla on sydän- ja verisuonitaudit. Nämä sairaudet ovat suoraan yhdistettävissä elintapoihin ja erityisesti ruokavalioon (liikuntaa unohtamatta). Hopeaa ja pronssia tässä kilvassa voittavat kasvaimet sekä Dementia(alzheimer ym). Näihinkin sairauksiin on viimevuosina yhä tiiviimmin linkitetty ruokailutottumukset ja nimenomaan huonot sellaiset.

Lihavuus ja ylipaino ovat myös kasvava ongelma Suomessa. Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa huvittuneena katseltiin amerikkalaisia ohjelmia ja uutisia, joista selvisi amerikkalaisten katastrofaalinen lihavuusepidemia. Nykyään ei kuitenkaan tarvitse lähteä kotimaasta minnekkään huomatakseen ongelman leviämisen. Vuonna 2017 lähes kolmasosa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia (painoindeksi vähintään 25 kg/m2), ja neljännes kaikista työikäisistä voidaan luokitella lihaviksi (painoindeksi vähintään 30 kg/m2). (Lähde Finterveys 2017)
Näillä tilastoilla olemme pohjoismaiden kärjessä ja Euroopassakin keskitason yläpuolella. Yhdysvalloissa sairaalloisen lihavat invamopojen päällä ovat arkipäivää, toivottavasti Suomessa voimme vielä väistää tämän kehityksen.

Tästä syystä ymmärrämme siis että syömällä "normaalisti" ja niin kuin "hyvältä tuntuu" ei toimi. Se ei toimi siitä syystä että hyvien ratkaisujen tekeminen ravintoasioissa on vaikeampaa kuin luulisi. Hyvät ratkaisut maksavat enemmän, eivätkä ole läheskään aina yhtä hauskoja saati helppoja tehdä kuin huonot ratkaisut. Tässäkin kohtaa tavat ja tottumukset ovat suuressa roolissa ja niiden muuttamiseksi tulisi olla riittävän kärsivällinen. On myös hyvä muistaa että selvästi eniten tuloksia tuottaa ravinnon perusasioiden hallinta. Sillä sekunnilla kun alat stressaamaan minuutin tarkkuudella syömisestä, gramman tarkoista makromääristä ja kielletyistä ruoka-aineista, näet jo todella paljon lisävaivaa suhteessa mitättömään tulostason nousuun. Tietysti jos olet ammattiurheilia niin mitättömältä kuulostavat erot lopputuloksessa voivat määrittää ensimmäisen ja viimeisen sijan eron. Määritä siis tarkoin tavoitteesi ja mieti onko näkemäsi vaiva sen arvoista.

Ota siis hetki ja mieti mitä ruoka sinulle merkitsee. Voisiko arkesi helpottua jos nostaisit omaa syömistäsi hieman korkeammalle jalustalle?  Toisaalta mieti merkitseekö ruoka sinulle liikaa. Jatkuva ehdottomuus ja ruokavalion läpi eläminen ei ole pitkällä tähtäimellä välttämättä se paras ratkaisu. 


Matias Nikula

Personal Trainer & Voimavalmentaja

Matias vastaa Vahva Energian PT-palveluista sekä urheiluvalmennuksista.